Voetbalvisie

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

‘Davy Klaassen blokkeert het spel van Ajax’

Ajax had afgelopen zondag de grootste moeite met laagvlieger RKC. Pas na de wissel van Davy Klaassen ging het beter lopen bij de Amsterdammers en wisten ze toch nog met 3-1 te winnen. En dit is overigens niet de eerste keer.

“Je ziet hoe dun het koord is”, opent Kenneth Perez het bal. “De laatste drie wedstrijden dacht iedereen: het lek bij Ajax is boven. De opstelling bleef op Steven Bergwijn na hetzelfde, maar dan loopt het opeens voor geen meter. De onderlinge afstanden waren opeens helemaal verdwenen, het veld was veel te lang. Het fijne voor een trainer is als je dan een omzetting kan doen, meerdere in dit geval. En daardoor kreeg Ajax veel meer druk op RKC.”

Oefenmeester John Heitinga greep in en bracht Calvin Bassey en Brian Brobbey voor Davy Klaassen en Francisco Conceição. Arnold Bruggink: “Ajax ging eigenlijk het systeem van RKC spiegelen. Steven Berghuis ging naar rechts, Mohammed Kudus ging naar het middenveld. Brobbey kwam met Tadic in de spits te spelen. Met twee spitsen is het veel makkelijker om de tegenstander onder druk te zetten. Dan speel je veel verder van je goal af en dan kan Bassey met zijn snelheid dat makkelijk verdedigen. Die deed het uitstekend. Die stond elke keer op de middellijn en die is niet bang om met ruimte in zijn rug te spelen.”

Bruggink denkt dat Klaassen wel voor zijn plekje moet vrezen… “Tegen Twente werd hij ook al gewisseld en vanaf dat moment nam Ajax echt de overhand. Daardoor schuift Kudus, net als vandaag, naar het middenveld. Die is daar, ook met zijn fysieke kracht, echt present. Daar wordt Ajax echt sterker van.”

Perez noemt de Oranje-international vooral een ‘logisch slachtoffer’: “Je moet eigenlijk Klaassen wel wisselen, als je Kudus op 10 wil zetten. Je kan ook Klaassen naar achter schuiven op het middenveld, maar daarvoor is Kenneth Taylor eigenlijk beter geschikt. Taylor heeft op 8 wel echt iemand nodig naast hem die denkt als een nummer 6.”

Eén gedachte over “‘Davy Klaassen blokkeert het spel van Ajax’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *