Voetbalvisie

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

De geschiedenis van het Europees kampioenschap voetbal voor mannen

Komende zomer staat alweer de zeventiende editie van het EK voetbal voor mannen op het programma. Waar de vorige editie nog gespeeld werd in heel Europa, zal het dit keer gehouden worden in Duitsland. Hier zullen Berlijn, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Düsseldorf en Frankfurt am Main de speelsteden zijn van het toernooi. Met enkele duidelijke favorieten voor de eindzege belooft het een spannend en interessant toernooi te worden wat de gemiddelde voetbalfan zeker niet wil missen.

Een roemrijke geschiedenis met veel verschillende winnaars

Het is dus zoals al gezegd de zeventiende keer dat het toernooi, dat om de vier jaar gespeeld wordt, gehouden wordt. De eerste editie vond plaats in 1960 en werd destijds gehouden in Frankrijk. De Sovjet-Unie werd uiteindelijk de eerste winnaar en Joegoslavië eindigde op de tweede plek. In totaal kende het toernooi tien verschillende winnaars, verdeeld dus over zestien edities. De meest succesvolle landen die ooit hebben deelgenomen aan het EK zijn Duitsland en Spanje. Beide landen wisten het toernooi drie keer te winnen, terwijl Italië en Frankrijk allebei twee keer met de eindzege terug naar hun land gingen. Het Nederlands elftal wist in de geschiedenis pas een keer het prestigieuze toernooi te winnen, namelijk in 1988. Toch hoort Oranje wel bij de top 5 landen met de meeste deelnames. Duitsland deed veertien keer mee, Spanje twaalf keer en Engeland, Frankrijk, Italië en Nederland wisten zich alle vier elf keer te plaatsen.

Mogelijke stunt voor Cristiano Ronaldo

De laatste keer dat Nederland zich niet wist te plaatsen was in 2016, toen Oranje zich ook niet wist te plaatsen voor het WK in 2018. Inmiddels gaat het dus weer een stuk beter met het Nederlands elftal, maar van een eindzege lijkt het op het EK 2024 niet te komen. Deze editie zijn namelijk Engeland en Frankrijk, met een geschatte marktwaarde van meer dan 1 miljard over de volledige selectie, de absolute favorieten voor de eindzege. Dit zal dan ook zeker worden meegenomen in de voorspellingen die voetbalfans voorafgaand en tijdens het toernooi zullen plaatsen. Hoogstwaarschijnlijk zal het ook de zesde keer zijn dat Cristiano Ronaldo meedoet aan dit eindtoernooi. De topscorer aller tijden met veertien doelpunten deed in 2004, 2008, 2012, 2016 en 2020 ook al mee met Portugal. In 2016 wist hij met zijn land zelfs de titel te pakken. Lukt het hem dit keer in waarschijnlijk zijn laatste EK ooit ook weer om te stunten en de grote landen achter zich te laten?

Het Europees kampioenschap voetbal kent een roemrijke geschiedenis en heeft dan ook een belangrijke reputatie in het mondiale voetbal. In het verleden wisten meerdere sterren zich te onderscheiden op dit toernooi of gingen ze er met de eindzege vandoor. Toch is ook al vaker gebleken dat de sterspelers bij hun clubs veel beter presteren dan bij hun land. In die gevallen kan het EK dus ook een ware uitputtingsslag zijn voor de grote namen op het voetbaltoneel. Komende zomer zullen we zien wie er excelleert en wie er dit keer teleurstelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *