Voetbalvisie

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

Feyenoord pakt Marseille: ‘David die Goliath verslaat’

Journalist Valentijn Driessen komt superlatieven tekort om de prestatie van Feyenoord te omschrijven. De Rotterdammers wisten zich gisteren ten kst van Olympique Marseille te plaatsen voor de finale van de Conference League. Met aantrekkelijk, snel aanvalsspel volgens de Hollandse school en voltreffers op de transfermarkt, viel Feyenoord internationaal niet meer te stoppen.’

‘Na een rondreis door Kosovo, Oostenrijk, Zweden, Israël, Tsjechië, Duitsland, Servië en Frankrijk kan Feyenoord in Albanië voor de derde keer de primeur claimen als eerste Nederlandse winnaar van een Europa Cup’, begint Driessen zijn column bij De Telegraaf. De Rotterdammers wonnen in 1970 en 1974 immers als eerste Nederlandse club respectievelijk de Europa Cup I en UEFA Cup. Nu wacht hen een ontmoeting met AS Roma, nadat in de halve finale even knap als verrassend werd afgerekend met Olympique Marseille. ‘Feyenoord versperde de nummer twee van Frankrijk de weg naar Tirana. David die Golitah verslaat, de club met een begroting van ruim 60 miljoen euro, die de vier keer kapitaalkrachtigere concurrent – met een jaarbudget van 250 miljoen euro, uitschakelt’, is Driessen onder de indruk.

De verslaggever is lovend over de prestatie van Slot, die bezig is aan een historisch eerste seizoen in Rotterdam. ‘De trainer nam als opvolger van Dick Advocaat het team pas tien maanden geleden voor het eerst onder handen. Tegen FC Drita uit Kosovo dreigde nog even serieus uitschakeling in de voorronde, maar daarna pakten de Feyenoorders de ideeën van de nieuwe coach razendsnel op. Met aantrekkelijk, snel aanvalsspel volgens de Hollandse school en voltreffers op de transfermarkt, viel Feyenoord internationaal niet meer te stoppen. Tot verwondering ook van veel Feyenoorders zelf.’ Driessen zag dat de ploeg ‘mentaal steeds sterker werd’ en ‘met de wedstrijd meer naar elkaar toegroeide’. ‘Zelfs na het wegvallen onder de lat van international en aanvoerder Justin Bijlow.’

Vorige week boekte Feyenoord een imponerende 3-2 overwinning op Olympique Marseille. De ploeg van Slot kreeg na afloop veel complimenten voor haar spel. In de return kwam het optreden áán de bal weliswaar geen moment in de buurt van het heenduel. Maar Feyenoord liet zien dat het ook kan knokken. ‘In Marseille bleek niets van vermoeidheid en ontzag’, aldus Driessen. ‘Al haalde de aftastende beginfase het niet bij de orkaan in De Kuip een week eerder. Maar toen de Franse vedette Dimitri Payet na een half uur geblesseerd wegviel, deelde Feyenoord de lakens uit in Stade Vélodrome.’ Driessen spreekt nu al van een ‘waanzinnige afsluiting van een ongekend seizoen’. Feyenoord verdiende vooralsnog al 13 miljoen euro dankzij de prestaties in de Conference League. Dat bedrag kan nog toenemen tot 15 miljoen, als de finale wordt gewonnen. ‘En waarom niet, na deze nu al ongelofelijke onverwacht succesvolle Europese trip?’, besluit Driessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *