Voetbalvisie

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

Dirk Kuyt kijkt terug op ‘heel onveilig’ ADO Den Haag

Dirk Kuyt begon dit seizoen als trainer van ADO Den Haag. Het avontuur van de beginnende oefenmeester duurde maar een paar maanden. Vanwege slechte resultaten werd de Katwijker ontslagen en inmiddels staat Dick Advocaat aan het roer. In het programma Goedemorgen Eredivisie blikte hij terug op deze periode.

“Ik moest wel even herstellen van de situatie. Niet zozeer doordat ik ontslagen ben als trainer, al heb ik helaas niet de tijd heb gekregen. Maar Daryl en ik hebben in een heel onveilige omgeving gewerkt. We waren vaak meer met randzaken bezig dan met ons vak. Als je op de eerste dag op een teamfoto komt te staan met spelers, waarvan je eigenlijk niet weet wie ze echt zijn. Dan kom je in een onveilige situatie. En dan word je niet beschermd als trainer of als toekomstig technisch directeur.”

Hans Kraay haakt in en stelt dat de verwachtingen van Kuyt niet strookten met de realiteit. “Ik heb spelers bij ADO gevraagd wat ze van jou als trainer vinden. Ze zeiden: Er kwam iemand binnen die heel veel had meegemaakt en wist waar hij naartoe wilde. Ze waren heel enthousiast over je. Maar ze zeiden ook dat jij dacht dat je met de rechtsback en linksbuiten van Liverpool en Fenerbahçe te maken had. Zij hadden het gevoel dat het te snel ging.”

Kuyt kan zich vinden in die geluiden. “Alleen was ik al heel erg teruggeschakeld. Ik moest heel ver terug. Op een gegeven moment trainde ik op een niveau waarvan ik het gevoel kreeg dat ze het begrepen. Het was voor mij heel moeilijk om zoveel stappen terug te gaan. Dat deed me denken aan Marco van Basten, die voetbal op een manier bekijkt die voor mij zelfs moeilijk te begrijpen is. Hij is heel erg kundig. Marco had ook moeite om ons bij Oranje dat te laten begrijpen.”

Het Feyenoord-icoon deed er naar eigen zeggen alles aan om op één lijn te komen met de spelers. “De laatste wedstrijden heb ik veel contact gehad met Thomas Verheydt en Ricardo Kishna. Vooral Ricardo is een jongen die in het verleden op hoog niveau heeft gespeeld, die begreep het wel. Je moet het heel erg simpel maken. Ik verwijt mezelf niet heel veel. Ik heb er in mijn ogen alles aan gedaan om het tot een succes te maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *