Voetbalvisie

Voetbalnieuws uit binnen en buitenland

‘Steven Berghuis en Mohamed Kudus lopen elkaar in de weg’

Steven Berghuis speelde gisteren bij Ajax op de positie van de geblesseerde Mohamed Kudus. En hij speelde een erg goede wedstrijd. Hij maakte twee doelpunten en gaf ook nog een assist. Analist Kenneth Perez vraagt zich dan ook of hij niet meer geschikt is als aanvaller dan middenvelder.

Bij het ESPN-programma Dit was het Weekend stelt Perez dat Berghuis goed uit de verf komt uit aan de buitenkant. “Als rechtsbuiten vind ik hem een hele fijne speler. Hij heeft bij Ajax de pech dat Antony daar eerst stond en nu Kudus. Ik vind dat hij natuurlijker oogt en beter speelt als buitenspeler. Je ziet hem ook veel meer in de zestien komen. Hij is vanuit daar toch handiger in het zoeken naar de ruimte en waar hij kan opduiken.”

Berghuis speelt doorgaans als middenvelder onder Ajax-trainer John Heitinga, die de voorkeur heeft om Kudus als rechtsbuiten op te stelen. Dat er sprake zou zijn van een goede chemie tussen het tweetal vindt Perez niet helemaal kloppen. “De uitleg om ze samen te laten spelen, was eigenlijk dat ze elkaar zouden kunnen afwisselen. Dat zie je alleen niet, want Berghuis staat ver van Kudus af. Hij komt ook de bal halen.”

Een mening die ook Karim El Ahmadi deelt. “Als ze samenspelen, lopen ze elkaar misschien een beetje in de weg.” De analist ziet een wezenlijk verschil tussen beide spelers. “Kudus is een speler die heel veel in de bal komt en zwerft. Nu bleven Klaassen en de andere middenvelders weg. Dan heeft Berghuis wat meer ruimte aan de rechterkant.” Volgens El Ahmadi moet Ajax wel voorwaarden creëren als het vaker met Berghuis op de rechtsbuitenpositie wil spelen. “Als je veel met Berghuis op rechts gaat spelen, moet je wel meer diepgang hebben. Dat heeft Ajax nu niet. Tadić en Kudus komen in de bal en Bergwijn gaat ook niet diep. Het is voor Berghuis heerlijk als je jongens hebt die diepgaan. Promes deed dat met Ziyech heel erg goed.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *